Jaki kupić traktorek?
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
- marekspectra
Jaki kupić traktorek?
Temat dla osób pragnących kupić swój pierwszy traktorek.
Bedzie nam łatwiej rozmawiać kiedy napiszesz do jakich prac chcesz go wykorzystać, na jakim areale i czy masz już dla niego jakieś maszyny.
Bedzie nam łatwiej rozmawiać kiedy napiszesz do jakich prac chcesz go wykorzystać, na jakim areale i czy masz już dla niego jakieś maszyny.
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
Re: Jaki kupić traktorek?
.... W najbliższej przyszłości chciałbym nabyć traktorek z większymi możliwościami, ( 4x4, hydraulika, tuz itd) Działka którą użytkuje czasem stanowi duży problem dla małej samoróbki. Potrzebuję traktorka który poradzi sobie z kosiarką bijakową w nierównym terenie, małą wiertnicą glebową, i przyczepą załadowaną drzewem. ("sam" jest w stanie uciągnąć 1,5t na przyczepie pod warunkiem że się nie zakopie w miękkim terenie)
Osobiście w tym temacie jestem początkujący. Przeglądałem już różne ogłoszenia, ale w sumie to nie wiem na co mam zwrócić większą uwagę co jest ważne, jak to jest z tymi sprzedawcami itd. Czy szukać w Pl czy może zagranicą. Co do marki podobają mi się Kuboty ale nie jest to najważniejsze. Gdyby udało mi się kupić coś do 12tys zł byłoby super
.
Chcę do tematu podejść rozsądnie i na spokojnie. Raz a dobrze.
Jeżeli możecie, doradźcie mi proszę. Za każdą radę i sugestie z góry dziękuję.
pozdrawiam Jakuboo
Osobiście w tym temacie jestem początkujący. Przeglądałem już różne ogłoszenia, ale w sumie to nie wiem na co mam zwrócić większą uwagę co jest ważne, jak to jest z tymi sprzedawcami itd. Czy szukać w Pl czy może zagranicą. Co do marki podobają mi się Kuboty ale nie jest to najważniejsze. Gdyby udało mi się kupić coś do 12tys zł byłoby super

Chcę do tematu podejść rozsądnie i na spokojnie. Raz a dobrze.
Jeżeli możecie, doradźcie mi proszę. Za każdą radę i sugestie z góry dziękuję.
pozdrawiam Jakuboo
- marekspectra
Kosiarka bijakowa - ona w tutaj niejako warunkuje wielkość traktorka. Powiedz mi - pracowałeś już taką kosiarką? widziałeś na żywo jak pracuje? do jakiej pracy chcesz jej używać? czy no do wykaszania 2-3 razy/rok 1ha ugoru, czy usługowo czyszczenia zakrzaczonych terenów, czy pielęgnacyjnie kawałka ziemi gdzie krety robią kopce
Masz już taką kosiarkę czy chcesz kupić?
Dlaczego pytam, bo sam mam GEO 145cm roboczej i 26KM traktorek - i szału nie ma. W ub sezonie wykaszałem 1.5ha ale łąki, generalnie było ok ale na dłuższą metę to nie to. Zresztą założę nowy temat w kosiarkach to szczegółowo opiszę co i jak.
Zostawmy kosiarkę, Kynek miał Kubota Saturn x20 czyli 20km traktorek na 22calowych kołach - mamy też wiertnicę która "zmiesciła" sie za traktorkiem. Spoko sobie z ną radził, jak znajdę fotkę to wkleje. Zapinał też moją bijakową i w koszeniu 0,5ha łąki też sobie radził - ale było to koszenie pielegnacyjne - na niewielkiej trawie. Z racji pochylenia stoku i temp powietrza pod +30C narzekał że temperatura silnika znacząco sie podnosiła , tak na 3/4 dopuszczlnego zakresu , gdzie zawsze wskazówka była 1/2 .
Z racji masy (czyli uciągu) sugerowałbym szukanie traktorka od 20KM , kołach od 22 cale i masy od 800kg. a górny zakres to 26KM 24cale i 1,1tony . Traktorki większe, mocniejsze i cięższe to kasa pow 20 tyś zł niestety.
Jak masz jakieś pytania to dawaj, jak masz jakieś typy - wklejaj - pogadamy.

Dlaczego pytam, bo sam mam GEO 145cm roboczej i 26KM traktorek - i szału nie ma. W ub sezonie wykaszałem 1.5ha ale łąki, generalnie było ok ale na dłuższą metę to nie to. Zresztą założę nowy temat w kosiarkach to szczegółowo opiszę co i jak.
Zostawmy kosiarkę, Kynek miał Kubota Saturn x20 czyli 20km traktorek na 22calowych kołach - mamy też wiertnicę która "zmiesciła" sie za traktorkiem. Spoko sobie z ną radził, jak znajdę fotkę to wkleje. Zapinał też moją bijakową i w koszeniu 0,5ha łąki też sobie radził - ale było to koszenie pielegnacyjne - na niewielkiej trawie. Z racji pochylenia stoku i temp powietrza pod +30C narzekał że temperatura silnika znacząco sie podnosiła , tak na 3/4 dopuszczlnego zakresu , gdzie zawsze wskazówka była 1/2 .
Z racji masy (czyli uciągu) sugerowałbym szukanie traktorka od 20KM , kołach od 22 cale i masy od 800kg. a górny zakres to 26KM 24cale i 1,1tony . Traktorki większe, mocniejsze i cięższe to kasa pow 20 tyś zł niestety.
Jak masz jakieś pytania to dawaj, jak masz jakieś typy - wklejaj - pogadamy.
Witam, popieram Marka - mnie też bijakowa nie zachwyciła, ugór tak jak najbardziej ale całkiem Ładny trawnik to nie ta bajka, trzeba kupić "pielęgnacyjną" z trzema nożami i koniecznie na kółkach bo inaczej pokaleczysz tylko powierzchnię. Przynajmniej na początku pracy z taką maszyną trzeba potrenować na kawałku mniej widocznym dla "połowicy" bo inaczej ....!
Jeżeli chodzi o temperaturę zewnętrzną i tą silnika to moja Gl-ka 23 KM przy koszeniu 3-4 letniego ugoru zarośniętego nawet małymi sosenkami nic nie odczuwała i temperatura nie doszła nawet do połowy zakresu.
Ja uważam jednak jeżeli chodzi o cenę, że traktorki powyżej 26 KM kosztują na rynku grubo więcej niż 20 tysie. Zauważyłem dziwną zależność ceny do mocy - 20 KM ---cena 18 do 20 tyś.
26 KM ---cena 24 do 27 tyś.
i tak dalej można wyliczać. Na szczęście można się jeszcze targować i coś tam zyskać.
Pozdr
Petra
Jeżeli chodzi o temperaturę zewnętrzną i tą silnika to moja Gl-ka 23 KM przy koszeniu 3-4 letniego ugoru zarośniętego nawet małymi sosenkami nic nie odczuwała i temperatura nie doszła nawet do połowy zakresu.
Ja uważam jednak jeżeli chodzi o cenę, że traktorki powyżej 26 KM kosztują na rynku grubo więcej niż 20 tysie. Zauważyłem dziwną zależność ceny do mocy - 20 KM ---cena 18 do 20 tyś.
26 KM ---cena 24 do 27 tyś.
i tak dalej można wyliczać. Na szczęście można się jeszcze targować i coś tam zyskać.
Pozdr
Petra
Petra
Kubota GL23
Kubota GL23
Re: Przetrząsaczo - zgrabiarka
A co sądzicie Koledzy o marce HINOMOTO ? Dobre ciągniczki? Może ktoś miał styczność z modelem HINOMOTO E2304D ? Bo myślę że taki sprzęt byłby w sam raz do moich zastosowań, 4x4, 23 KM masa ponad 1000 kg, całkiem fajne parametry.
Witaj, miałem swego czasu ofertę z Traktomixu na bliżniaka kuboty GL240, właśnie Hinomoto i bardzo mi się podobała ta maszynka a była tańsza a nie gorsza. Kubota nawet chyba przejęła Hinomoto i ja uważam że warto się zainteresować tą marką. W tamtym czasie niestety nie miałem jeszcze gotówki na końcie i Hinomoto się sprzedało, a zadatku nie bardzo chciałem dawać w ciemno i na tak długi okres.
Póżniej dałem mały zadatek na używaną glebogryzarkę i ... dostarczyli mi inną niż wybrałem na placu w traktomiksie oraz podwyższyli cenę - taki kraj! Przy odbiorze byłem ale z początku nie zauważyłem różnicy.
Pozdr
Petra
Hura! Znalazłem zdjęcie tego hinomoto, które mi się baardzo podobało.

No i co, fajny no nie - 24 KM
Niestety póżniej nie mieli tego modelu.
Póżniej dałem mały zadatek na używaną glebogryzarkę i ... dostarczyli mi inną niż wybrałem na placu w traktomiksie oraz podwyższyli cenę - taki kraj! Przy odbiorze byłem ale z początku nie zauważyłem różnicy.
Pozdr
Petra
Hura! Znalazłem zdjęcie tego hinomoto, które mi się baardzo podobało.
No i co, fajny no nie - 24 KM
Niestety póżniej nie mieli tego modelu.
Petra
Kubota GL23
Kubota GL23
Rozważam coś takiego: http://www.traktor.com.pl/sklep/hinomot ... Path=21_66
Co myślicie?
Co myślicie?
- marekspectra
Nie wypowiem sie nt HinoMoto bo nie mam wiedzy dotyczącej firmy i jej produktów. Poza faktem o którym wiecie , że był moment kiedy Kubota i Hinomoto sie połączyły i ich produkty rózniły sie jedynie naklejkami. Po czasie jednak Kubota zerwała współpracę, a Hinomoto dalej robiło traktorki ala Kubota. Takim też egzemplarzem wydaje sie ten pokazany przez Petrę. Ewidentnie zalatuje tu serią L kuboty.
Traktorek z ogłoszenia w niczym nie przypomina mi znanych mi traktorków - to nie jest dobra informacja bo wiadomo - częsci zamienniki... Ani piasty, ani drążki biegów, a nawet ten wyjątkowy mechanizm kierowniczy...pewnie z wspomaganiem.... pierwszy raz widzę coś takiego.
Ale spotyka sie takie traktorki u nas - ktoś je kupuje - pracują... decyzje musisz podjąć sam.
Ten konkretny egzemplarz ma licznikowe 800mth - Ze zdjęć wygląda że ma tyle - raczej na pewno nie ma więcej. Po sladach na kołach, po karoserii, po oponach - ma tyle. Tylne opony - tzw ryżowe wygladaj a na oryginalne a nie są zużyte... bedąc na miejscu porównałbym daty na felgch z kodem na oponach - jesli zgodny - traktorek ma 800mth czyli tyle co nic.
Oczywiscie bedzie miał łożyska zwrotnic i uszczelnacze do wymiany, bo po prostu gniją w tym ryżu - sprawdz luzy na kołach. Bedzie sie pocił pod WOM, ale to szczególy...
podsumowanie - egzemplarz dość fajny i godny uwagi ale dostępność cześci i literatury - nie jest mi znana.
Traktorek z ogłoszenia w niczym nie przypomina mi znanych mi traktorków - to nie jest dobra informacja bo wiadomo - częsci zamienniki... Ani piasty, ani drążki biegów, a nawet ten wyjątkowy mechanizm kierowniczy...pewnie z wspomaganiem.... pierwszy raz widzę coś takiego.
Ale spotyka sie takie traktorki u nas - ktoś je kupuje - pracują... decyzje musisz podjąć sam.
Ten konkretny egzemplarz ma licznikowe 800mth - Ze zdjęć wygląda że ma tyle - raczej na pewno nie ma więcej. Po sladach na kołach, po karoserii, po oponach - ma tyle. Tylne opony - tzw ryżowe wygladaj a na oryginalne a nie są zużyte... bedąc na miejscu porównałbym daty na felgch z kodem na oponach - jesli zgodny - traktorek ma 800mth czyli tyle co nic.
Oczywiscie bedzie miał łożyska zwrotnic i uszczelnacze do wymiany, bo po prostu gniją w tym ryżu - sprawdz luzy na kołach. Bedzie sie pocił pod WOM, ale to szczególy...
podsumowanie - egzemplarz dość fajny i godny uwagi ale dostępność cześci i literatury - nie jest mi znana.
A w którym miejscu na feldze i oponie taki kod powinien być napisany?marekspectra pisze: Ten konkretny egzemplarz ma licznikowe 800mth - Ze zdjęć wygląda że ma tyle - raczej na pewno nie ma więcej. Po sladach na kołach, po karoserii, po oponach - ma tyle. Tylne opony - tzw ryżowe wygladaj a na oryginalne a nie są zużyte... bedąc na miejscu porównałbym daty na felgch z kodem na oponach - jesli zgodny - traktorek ma 800mth czyli tyle co nic.
- marekspectra
Otwórz i powiększ fotkę. Na godz 11 tej masz kod 5 85 czytaj - V 1985r
Opony pierwsze dwie cyfry to tydzien roku drugie dwie to lata czyli na oponach u mnie mogło być 09 85 czyli marzec 1985r
https://plus.google.com/photos/11287318 ... 7360680355
Opony pierwsze dwie cyfry to tydzien roku drugie dwie to lata czyli na oponach u mnie mogło być 09 85 czyli marzec 1985r
https://plus.google.com/photos/11287318 ... 7360680355