Ogłoszenie testowe o nowościach. Więcej informacji wkrótce.

Rozdzielacz hydrauliczny z zatrzaskiem.

Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.

W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.

Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
KoFerm

Rozdzielacz hydrauliczny z zatrzaskiem.

Post autor: KoFerm » 12 maja 2025, 18:45

Jestem zielony w te hydrauliczne klocki, więc:

Traktorek Farmtrac 26.
Mam z tyłu zewnętrzny jednosekcyjny rozdzielacz hydrauliczny z zatrzaskiem. Podobno zatrzask w rozdzielaczu jest mile widziany przez firmy komunalne np. do załączania stałej pracy szczotki napędzanej hydraulicznie.

Tak jak napisałem wyżej, rozdzielacz jest jednosekcyjny i posiada dwa gniazda do wpinania zewnętrznych maszyn- oznaczone jako A i B.
Do rozdzielacza dochodzi przewód hydrauliczny z pompy i jest wpięty w wejście oznaczone P.
Od rozdzielacza odchodzą dwa przewody hydrauliczne- od wyjścia oznaczonego jako T (zapewne bezpośrednio do skrzyni) oraz od wyjścia oznaczonego jako C (zapewne do tylnego TUZ’a.)

W bliźniaczym traktorku oglądałem dwa dni temu tylny rozdzielacz bez zatrzasku (taki bym chciał- najchętniej dwusekcyjny). Podłączony jest on za pomocą tylko dwóch przewodów - Jeden idzie od pompy, drugi biegnie do TUZ’a. Trzeciego przewodu BRAK. Dlaczego ?

Czy przeróbka rozdzielacza z zatrzaskami na taki bez zatrzasków to jest duży problem ?

Sprawę komplikuje weście przewodu do rozdzielacza tylnego TUZa. W obydwóch traktorkach wygląda to nieco inaczej. Ja mam dodatkowe pokrętło do regulacji szybkości opuszczania TUZa, a w wersji bez zatrzasku tego pokrętła brak. Z tego powodu same rozdzielacze TUZa (???- nie wiem czy to na pewno nazywa się rozdzielacz) odrobinę się różnią od siebie.
Zdjęcia poniżej

Czy do rozdzielacza z zatrzaskiem można podłączyć przyczepkę z kiprem ?
Pozdrawiam
Załączniki
zatrzask.jpg
zatrzask.jpg (1014.01 KiB) Przejrzano 317 razy
zatrzask 1.jpg
zatrzask 1.jpg (734.44 KiB) Przejrzano 317 razy
bez zatrzasku.jpg
bez zatrzasku.jpg (855.81 KiB) Przejrzano 317 razy
bez zatrzasku 2.jpg
bez zatrzasku 2.jpg (803.74 KiB) Przejrzano 317 razy
bez zatrzasku 1.jpg
bez zatrzasku 1.jpg (777.64 KiB) Przejrzano 317 razy

Awatar użytkownika
yanmarf17d

Re: Rozdzielacz hydrauliczny z zatrzaskiem.

Post autor: yanmarf17d » 12 maja 2025, 19:53

Chyba nie przestudiowałeś działu hydraulika? :?: Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Sposób podpięcia dodatkowego rozdzielacza nie ma nic wspólnego z obsługą sekcji z zatrzaskiem.
Dla większej wygody uniwersalności lepsza jest sekcja z zatrzaskiem niż bez tzn, jak nie potrzebujesz to zatrzasku nie używasz, a sekcja działa jak zwykła.
Masz prawidłowo podpięty rozdzielacz, czyli wszystkie przyłącza (P,N,T)
Szkoda ,że nie masz zdjęć samego rozdzielacza.
Zdzisław - YanmarF17D + Kubota GL32
www.youtube.com/channel/UCQPErmTFOB6a_AF-9XMFlcw
www.facebook.com/yanmarmania/
https://www.facebook.com/groups/647020436955553 Kubota GL -użytkownicy i entuzjaści małych traktorów

KoFerm

Post autor: KoFerm » 13 maja 2025, 17:37

Dzięki yanmarf17d za odpowiedź.

Dział hydraulika przestudiowałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Rozdzielacz z zatrzaskiem ma to do siebie, że zatrzask działa ZAWSZE jak przesunę dźwignię rozdzielacza- tzn dźwignia po puszczeniu nie powraca samodzielnie na pozycję zero. Niby można z takiego rozdzielacza korzystać jak ze zwykłego rozdzielacza na sprężynie, ale znacząco ogranicza to precyzję operowania sprzętem podpiętym pod rozdzielacz.

Źle mnie zrozumiałeś- ja nie chcę dokładać sekcji, tylko wymienić swój rozdzielacz jednosekcyjny z zatrzaskiem na dwusekcyjny bez zatrzasków.

Aktualnie próbuję rozkminić następujący dylemat- dwa jednakowe traktorki z dwoma różnymi rozdzielaczami (jeden z zatrzaskami, drugi bez zatrzasków na sprężynach). Dlaczego ja mam trzy przewody hydrauliczne przy rozdzielaczu (na zatrzaskach), a przy sprężynach są tylko dwa ?

Czy jak będę chciał wymienić rozdzielacz na taki bez zatrzasków, to też będę musiał jeden przewód zlikwidować ?
Czy będę musiał przerabiać sterowanie TUZa ?

No i czy da się podpięć przyczepkę z jednym przewodem pod mój aktualny rozdzielacz (jednosekcyjny na zatrzaskach) ?
Tzn- dla jasności wiem, że podpiąć się da, ale czy będzie to działać ?

Awatar użytkownika
yanmarf17d

Post autor: yanmarf17d » 13 maja 2025, 18:39

No to lipa! Pisząc o dodatkowym rozdzielaczu miałem na myśli montaż uniwersalnego urządzenia , które montuje się setkami na naszych zacnych traktorkach, a ty zapewne masz fabryczny rozdzielacz z jakimiś fikuśnymi wajchami do sterowania hydrauliką ;) Wybacz . Więcej Ci nie pomogę :cry:
https://www.facebook.com/groups/647020436955553 Kubota GL -użytkownicy i entuzjaści małych traktorów

KoFerm

Post autor: KoFerm » 13 maja 2025, 18:59

Tak, rozdzielacz jest fabryczny, ale nie ma żadnych fikuśnych wajch.
Jest to zwykły najzwyklejszy rozdzielacz z zatrzaskiem, który wygląda tak:
Załączniki
IMG_3662.jpg
IMG_3662.jpg (500.35 KiB) Przejrzano 288 razy
IMG_3661.jpg
IMG_3661.jpg (636.1 KiB) Przejrzano 288 razy
IMG_3658.jpg
IMG_3658.jpg (565.33 KiB) Przejrzano 288 razy

Awatar użytkownika
yanmarf17d

Post autor: yanmarf17d » 13 maja 2025, 21:09

Jeden z moich rozdzielaczy: 1 sekcja pływajaca i 2 sekcja z zatrzaskami
https://obrazki.elektroda.pl/7983673400_1549296900.jpg

Awatar użytkownika
wojtis1990

Post autor: wojtis1990 » 14 maja 2025, 21:38

Zostaw fabrykę i dopnij drugi rozdzielacz bo za pól roku będzie ci brakować gniazd hydraulicznych. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Rozdzielacz z zatrzaskiem przyda się do napędzania maszyn napędzanych silnikiem hydraulicznym. Warto mieć też w ciągniku rozdzielacz z sekcją pływającą - np. do pługa do odśnieżania. Jest jeszcze sekcja nurnikowa, która przyda się na przykład od przyczepy z kiprem. Przemyśl jakie maszyny chcesz podpinać do ciągnika, wtedy łatwiej będzie podpowiedzieć ci co potrzebujesz.

KoFerm

Post autor: KoFerm » 15 maja 2025, 20:20

wojtis1990 pisze: 14 maja 2025, 21:38 Zostaw fabrykę i dopnij drugi rozdzielacz bo za pól roku będzie ci brakować gniazd hydraulicznych. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Rozdzielacz z zatrzaskiem przyda się do napędzania maszyn napędzanych silnikiem hydraulicznym. Warto mieć też w ciągniku rozdzielacz z sekcją pływającą - np. do pługa do odśnieżania. Jest jeszcze sekcja nurnikowa, która przyda się na przykład od przyczepy z kiprem. Przemyśl jakie maszyny chcesz podpinać do ciągnika, wtedy łatwiej będzie podpowiedzieć ci co potrzebujesz.
Chyba masz rację. Po prostu dołożę drugi rozdzielacz.
Właśnie doczytałem w instrukcji traktorka, że w obecnej konfiguracji za pomocą tylnego rozdzielacza, mogę obsługiwać siłowniki zarówno dwustronnego, jak i jednostronnego działania. Z obsługą przyczepki z kiprem nie powinno więc być problemu.

Zastanawia mnie tylko (czysta ciekawość), dlaczego podłączenia rozdzielaczy w obydwóch wyżej opisywanych przypadkach są zupełnie inne.

Awatar użytkownika
k_sit

Post autor: k_sit » 15 maja 2025, 22:08

Witaj chyba nie do końca przestudiowałeś dział hydraulik . Sporo wypowiadałem się na temat podłączeń . W miejsce obecnego wpinasz rozdzielacz z tuleją . Łączysz kanały "P" do "P" ,"T"-"T" ,"C"-"N" i powinno działać.

KoFerm

Post autor: KoFerm » 23 maja 2025, 19:10

Wydajność pompy w traktorku to ok. 20l./min.
Czy rozdzielacz 40l./min. nie będzie ze zbyt dużym "zapasem" ?

ODPOWIEDZ