Rozdzielacz hydrauliczny z zatrzaskiem.
Regulamin forum
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.
W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.
Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Nowi forumowicze - proszę przywitać sie w Powitalni - zakładając nowy temat. W tytule proszę wpisać swój nick i model traktorka który posiadacie. Jesli nie masz jeszcze swojej maszyny - nic nie pisz, zostaw puste pole.
W tresci powitalnego posta napisz kilka słów o sobie, jaki masz traktorek, jakie maszyny (fotki mile widziane) do czego , do jakich zajęć , jakiej produkcji ich używasz. Podaj województwo w którym mieszkasz.
Jesli myślisz dopiero o zakupie ,napisz z jakim sprzetem miałeś wczesniej do czynienia.
Rozdzielacz hydrauliczny z zatrzaskiem.
Jestem zielony w te hydrauliczne klocki, więc:
Traktorek Farmtrac 26.
Mam z tyłu zewnętrzny jednosekcyjny rozdzielacz hydrauliczny z zatrzaskiem. Podobno zatrzask w rozdzielaczu jest mile widziany przez firmy komunalne np. do załączania stałej pracy szczotki napędzanej hydraulicznie.
Tak jak napisałem wyżej, rozdzielacz jest jednosekcyjny i posiada dwa gniazda do wpinania zewnętrznych maszyn- oznaczone jako A i B.
Do rozdzielacza dochodzi przewód hydrauliczny z pompy i jest wpięty w wejście oznaczone P.
Od rozdzielacza odchodzą dwa przewody hydrauliczne- od wyjścia oznaczonego jako T (zapewne bezpośrednio do skrzyni) oraz od wyjścia oznaczonego jako C (zapewne do tylnego TUZ’a.)
W bliźniaczym traktorku oglądałem dwa dni temu tylny rozdzielacz bez zatrzasku (taki bym chciał- najchętniej dwusekcyjny). Podłączony jest on za pomocą tylko dwóch przewodów - Jeden idzie od pompy, drugi biegnie do TUZ’a. Trzeciego przewodu BRAK. Dlaczego ?
Czy przeróbka rozdzielacza z zatrzaskami na taki bez zatrzasków to jest duży problem ?
Sprawę komplikuje weście przewodu do rozdzielacza tylnego TUZa. W obydwóch traktorkach wygląda to nieco inaczej. Ja mam dodatkowe pokrętło do regulacji szybkości opuszczania TUZa, a w wersji bez zatrzasku tego pokrętła brak. Z tego powodu same rozdzielacze TUZa (???- nie wiem czy to na pewno nazywa się rozdzielacz) odrobinę się różnią od siebie.
Zdjęcia poniżej
Czy do rozdzielacza z zatrzaskiem można podłączyć przyczepkę z kiprem ?
Pozdrawiam
Traktorek Farmtrac 26.
Mam z tyłu zewnętrzny jednosekcyjny rozdzielacz hydrauliczny z zatrzaskiem. Podobno zatrzask w rozdzielaczu jest mile widziany przez firmy komunalne np. do załączania stałej pracy szczotki napędzanej hydraulicznie.
Tak jak napisałem wyżej, rozdzielacz jest jednosekcyjny i posiada dwa gniazda do wpinania zewnętrznych maszyn- oznaczone jako A i B.
Do rozdzielacza dochodzi przewód hydrauliczny z pompy i jest wpięty w wejście oznaczone P.
Od rozdzielacza odchodzą dwa przewody hydrauliczne- od wyjścia oznaczonego jako T (zapewne bezpośrednio do skrzyni) oraz od wyjścia oznaczonego jako C (zapewne do tylnego TUZ’a.)
W bliźniaczym traktorku oglądałem dwa dni temu tylny rozdzielacz bez zatrzasku (taki bym chciał- najchętniej dwusekcyjny). Podłączony jest on za pomocą tylko dwóch przewodów - Jeden idzie od pompy, drugi biegnie do TUZ’a. Trzeciego przewodu BRAK. Dlaczego ?
Czy przeróbka rozdzielacza z zatrzaskami na taki bez zatrzasków to jest duży problem ?
Sprawę komplikuje weście przewodu do rozdzielacza tylnego TUZa. W obydwóch traktorkach wygląda to nieco inaczej. Ja mam dodatkowe pokrętło do regulacji szybkości opuszczania TUZa, a w wersji bez zatrzasku tego pokrętła brak. Z tego powodu same rozdzielacze TUZa (???- nie wiem czy to na pewno nazywa się rozdzielacz) odrobinę się różnią od siebie.
Zdjęcia poniżej
Czy do rozdzielacza z zatrzaskiem można podłączyć przyczepkę z kiprem ?
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- zatrzask.jpg (1014.01 KiB) Przejrzano 317 razy
-
- zatrzask 1.jpg (734.44 KiB) Przejrzano 317 razy
-
- bez zatrzasku.jpg (855.81 KiB) Przejrzano 317 razy
-
- bez zatrzasku 2.jpg (803.74 KiB) Przejrzano 317 razy
-
- bez zatrzasku 1.jpg (777.64 KiB) Przejrzano 317 razy
- yanmarf17d
Re: Rozdzielacz hydrauliczny z zatrzaskiem.
Chyba nie przestudiowałeś działu hydraulika?
Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Sposób podpięcia dodatkowego rozdzielacza nie ma nic wspólnego z obsługą sekcji z zatrzaskiem.
Dla większej wygody uniwersalności lepsza jest sekcja z zatrzaskiem niż bez tzn, jak nie potrzebujesz to zatrzasku nie używasz, a sekcja działa jak zwykła.
Masz prawidłowo podpięty rozdzielacz, czyli wszystkie przyłącza (P,N,T)
Szkoda ,że nie masz zdjęć samego rozdzielacza.

Sposób podpięcia dodatkowego rozdzielacza nie ma nic wspólnego z obsługą sekcji z zatrzaskiem.
Dla większej wygody uniwersalności lepsza jest sekcja z zatrzaskiem niż bez tzn, jak nie potrzebujesz to zatrzasku nie używasz, a sekcja działa jak zwykła.
Masz prawidłowo podpięty rozdzielacz, czyli wszystkie przyłącza (P,N,T)
Szkoda ,że nie masz zdjęć samego rozdzielacza.
Zdzisław - YanmarF17D + Kubota GL32
www.youtube.com/channel/UCQPErmTFOB6a_AF-9XMFlcw
www.facebook.com/yanmarmania/
https://www.facebook.com/groups/647020436955553 Kubota GL -użytkownicy i entuzjaści małych traktorów
https://www.facebook.com/groups/647020436955553 Kubota GL -użytkownicy i entuzjaści małych traktorów
Dzięki yanmarf17d za odpowiedź.
Dział hydraulika przestudiowałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Rozdzielacz z zatrzaskiem ma to do siebie, że zatrzask działa ZAWSZE jak przesunę dźwignię rozdzielacza- tzn dźwignia po puszczeniu nie powraca samodzielnie na pozycję zero. Niby można z takiego rozdzielacza korzystać jak ze zwykłego rozdzielacza na sprężynie, ale znacząco ogranicza to precyzję operowania sprzętem podpiętym pod rozdzielacz.
Źle mnie zrozumiałeś- ja nie chcę dokładać sekcji, tylko wymienić swój rozdzielacz jednosekcyjny z zatrzaskiem na dwusekcyjny bez zatrzasków.
Aktualnie próbuję rozkminić następujący dylemat- dwa jednakowe traktorki z dwoma różnymi rozdzielaczami (jeden z zatrzaskami, drugi bez zatrzasków na sprężynach). Dlaczego ja mam trzy przewody hydrauliczne przy rozdzielaczu (na zatrzaskach), a przy sprężynach są tylko dwa ?
Czy jak będę chciał wymienić rozdzielacz na taki bez zatrzasków, to też będę musiał jeden przewód zlikwidować ?
Czy będę musiał przerabiać sterowanie TUZa ?
No i czy da się podpięć przyczepkę z jednym przewodem pod mój aktualny rozdzielacz (jednosekcyjny na zatrzaskach) ?
Tzn- dla jasności wiem, że podpiąć się da, ale czy będzie to działać ?
Dział hydraulika przestudiowałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Rozdzielacz z zatrzaskiem ma to do siebie, że zatrzask działa ZAWSZE jak przesunę dźwignię rozdzielacza- tzn dźwignia po puszczeniu nie powraca samodzielnie na pozycję zero. Niby można z takiego rozdzielacza korzystać jak ze zwykłego rozdzielacza na sprężynie, ale znacząco ogranicza to precyzję operowania sprzętem podpiętym pod rozdzielacz.
Źle mnie zrozumiałeś- ja nie chcę dokładać sekcji, tylko wymienić swój rozdzielacz jednosekcyjny z zatrzaskiem na dwusekcyjny bez zatrzasków.
Aktualnie próbuję rozkminić następujący dylemat- dwa jednakowe traktorki z dwoma różnymi rozdzielaczami (jeden z zatrzaskami, drugi bez zatrzasków na sprężynach). Dlaczego ja mam trzy przewody hydrauliczne przy rozdzielaczu (na zatrzaskach), a przy sprężynach są tylko dwa ?
Czy jak będę chciał wymienić rozdzielacz na taki bez zatrzasków, to też będę musiał jeden przewód zlikwidować ?
Czy będę musiał przerabiać sterowanie TUZa ?
No i czy da się podpięć przyczepkę z jednym przewodem pod mój aktualny rozdzielacz (jednosekcyjny na zatrzaskach) ?
Tzn- dla jasności wiem, że podpiąć się da, ale czy będzie to działać ?
- yanmarf17d
No to lipa! Pisząc o dodatkowym rozdzielaczu miałem na myśli montaż uniwersalnego urządzenia , które montuje się setkami na naszych zacnych traktorkach, a ty zapewne masz fabryczny rozdzielacz z jakimiś fikuśnymi wajchami do sterowania hydrauliką
Wybacz . Więcej Ci nie pomogę 

Tak, rozdzielacz jest fabryczny, ale nie ma żadnych fikuśnych wajch.
Jest to zwykły najzwyklejszy rozdzielacz z zatrzaskiem, który wygląda tak:
Jest to zwykły najzwyklejszy rozdzielacz z zatrzaskiem, który wygląda tak:
- Załączniki
-
- IMG_3662.jpg (500.35 KiB) Przejrzano 288 razy
-
- IMG_3661.jpg (636.1 KiB) Przejrzano 288 razy
-
- IMG_3658.jpg (565.33 KiB) Przejrzano 288 razy
- yanmarf17d
Jeden z moich rozdzielaczy: 1 sekcja pływajaca i 2 sekcja z zatrzaskami
https://obrazki.elektroda.pl/7983673400_1549296900.jpg
https://obrazki.elektroda.pl/7983673400_1549296900.jpg
- wojtis1990
Zostaw fabrykę i dopnij drugi rozdzielacz bo za pól roku będzie ci brakować gniazd hydraulicznych. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Rozdzielacz z zatrzaskiem przyda się do napędzania maszyn napędzanych silnikiem hydraulicznym. Warto mieć też w ciągniku rozdzielacz z sekcją pływającą - np. do pługa do odśnieżania. Jest jeszcze sekcja nurnikowa, która przyda się na przykład od przyczepy z kiprem. Przemyśl jakie maszyny chcesz podpinać do ciągnika, wtedy łatwiej będzie podpowiedzieć ci co potrzebujesz.
Chyba masz rację. Po prostu dołożę drugi rozdzielacz.wojtis1990 pisze: 14 maja 2025, 21:38 Zostaw fabrykę i dopnij drugi rozdzielacz bo za pól roku będzie ci brakować gniazd hydraulicznych. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Rozdzielacz z zatrzaskiem przyda się do napędzania maszyn napędzanych silnikiem hydraulicznym. Warto mieć też w ciągniku rozdzielacz z sekcją pływającą - np. do pługa do odśnieżania. Jest jeszcze sekcja nurnikowa, która przyda się na przykład od przyczepy z kiprem. Przemyśl jakie maszyny chcesz podpinać do ciągnika, wtedy łatwiej będzie podpowiedzieć ci co potrzebujesz.
Właśnie doczytałem w instrukcji traktorka, że w obecnej konfiguracji za pomocą tylnego rozdzielacza, mogę obsługiwać siłowniki zarówno dwustronnego, jak i jednostronnego działania. Z obsługą przyczepki z kiprem nie powinno więc być problemu.
Zastanawia mnie tylko (czysta ciekawość), dlaczego podłączenia rozdzielaczy w obydwóch wyżej opisywanych przypadkach są zupełnie inne.
Witaj chyba nie do końca przestudiowałeś dział hydraulik . Sporo wypowiadałem się na temat podłączeń . W miejsce obecnego wpinasz rozdzielacz z tuleją . Łączysz kanały "P" do "P" ,"T"-"T" ,"C"-"N" i powinno działać.
Wydajność pompy w traktorku to ok. 20l./min.
Czy rozdzielacz 40l./min. nie będzie ze zbyt dużym "zapasem" ?
Czy rozdzielacz 40l./min. nie będzie ze zbyt dużym "zapasem" ?