Yanmar F15D podnośnik pulsuje

Yanek15
Posty: 4
Rejestracja: 20 lip 2020, 20:20

Yanmar F15D podnośnik pulsuje

Post autor: Yanek15 » 21 lip 2020, 19:44

Witam wszystkich jest to mój pierwszy traktorek objaw jest następujący po podpięcie kosiarki bijakowej lub innego sprzętu na tylny podnośnik odczuwalne są okresowe podskakiwanie tylnego podnośnika aż całym traktorkiem wstrząsa tak jak by coś w środku przeskakiwalo. Czy to może być np niski poziom płynu hydraulicznego w skrzyni.
Ps gdzie w nim jest kontrolka poziomu oleju przekładniowo-hydraulicznego.
Dodam że zamontowany jest tur tu wszystko działa, przebieg to około 600 mth

Awatar użytkownika
yanmarf17d
Posty: 487
Rejestracja: 03 mar 2017, 21:31
Lokalizacja: podkarpackie/Bratkówka

Re: Yanmar F15D podnośnik pulsuje

Post autor: yanmarf17d » 21 lip 2020, 20:24

Może winny jest sposób podpięcia tura?
Czy przy wyższych obrotach silnika podnoszenie pulsuje?
Próbowałeś regulować pokrętłem pod siedzeniem?
Miarka powinna być na wlewie na obudowie wałka sprzęgłowego poniżej siedzenia. Tak jest w f1 6-17, a w Twoim szukaj gdzieś na obudowie mostu, w okolicy rozdzielacza tuz itp powinien być żółty korek a pod nim metalowa miarka.
Zdzich - YanmarF17D +kosiarka rozdrabniacz 120 + brona lekka + paleciak + wiertnica +pług jednoskibowy+pług do śniegu+przyczepka +glebogryzarka RSA 130M+kultywator+pielnik
https://yanmarek.pl.tl/
https://www.facebook.com/yanmarmania/

Awatar użytkownika
k_sit
Posty: 1624
Rejestracja: 29 sty 2014, 20:16
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: Yanmar F15D podnośnik pulsuje

Post autor: k_sit » 21 lip 2020, 22:39

Wstaw video z jego wpięciem i kto zakładał . Jest kilka opcji, że pulsuje
1 wspomniane wpięcie się w instalację
2 uszkodzone uszczelnienie lub zużyte
3 system dźwigniowo-krzywkowy luz na zaworze sterującym
4 zawór sterujący
5 zawór regulacyjny i wiele innych składowych .
Jednak wszystko do ogarnięcia jak nie jest nadmiernie zużyte.

Yanek15
Posty: 4
Rejestracja: 20 lip 2020, 20:20

Re: Yanmar F15D podnośnik pulsuje

Post autor: Yanek15 » 21 lip 2020, 23:34

Myślę że wpiecie tura jest poprawne bo to jakis czas dzialalo ok , sprzedawca zainstalował i bylo ok, az do teraz co do pokrętła regulowalem to jest do szybkości opadania. Korek wlewu jest pod siedzeniem ale żadnej miarki niecwidze. Postaram sie pokazac na zdjęciach.Obrazek
Załączniki
20200721_233044_copy_651x1024.jpg
20200721_233044_copy_651x1024.jpg (47.55 KiB) Przejrzano 254 razy

Bradomsko
Posty: 67
Rejestracja: 08 wrz 2019, 17:55

Re: Yanmar F15D podnośnik pulsuje

Post autor: Bradomsko » 22 lip 2020, 09:51

Ja w hinomoto miarkę mam kilka centymetrów obok wlewu bagnet wyciągany z bloku skrzyni

Awatar użytkownika
piotrbpm
Posty: 1834
Rejestracja: 03 lut 2013, 12:02
Lokalizacja: Nałęczów

Re: Yanmar F15D podnośnik pulsuje

Post autor: piotrbpm » 22 lip 2020, 15:50

Olej jest na miarce?
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD

Yanek15
Posty: 4
Rejestracja: 20 lip 2020, 20:20

Re: Yanmar F15D podnośnik pulsuje

Post autor: Yanek15 » 22 lip 2020, 21:13

Bagnecik znalazłem taki czarny dynks pod fotelem, po wyciągnięciu bagnety poziom wydaje się że jest ok. Dołączam zdjęcia bagneta oraz jak jest spięty tur.
Mam pytanie to pokrętło pod fotelem to konkretnie do czego służy jak to dam do oporu to podnośnik nie podnosi się a pompa piszczy i silnik jak jest na niskich obrotach gaśnie. Dziś jak traktor był zimny nie zauważyłem pulsowanie wychodzi na to że jak się zagrzeje. Co do tura to montowany byl u dostawcy w Radomsku i jest na gwarancji i myslę ze to nie ich pierwszy montaż, spięty jest chyba w rozciętą rurkę ale nie jestem pewien.
Umówiony jestem na reklamację zobaczymy co ustalą.
Załączniki
20200722_175852_copy_1280x720.jpg
20200722_175852_copy_1280x720.jpg (60.64 KiB) Przejrzano 202 razy
20200722_180437_copy_720x1280.jpg
20200722_180437_copy_720x1280.jpg (25.54 KiB) Przejrzano 202 razy
20200722_205001_copy_1280x720.jpg
20200722_205001_copy_1280x720.jpg (78.37 KiB) Przejrzano 202 razy

Awatar użytkownika
yanmarf17d
Posty: 487
Rejestracja: 03 mar 2017, 21:31
Lokalizacja: podkarpackie/Bratkówka

Re: Yanmar F15D podnośnik pulsuje

Post autor: yanmarf17d » 22 lip 2020, 21:26

Sposób wpięcia w hydraulikę traktora jest klasyczny tzn. przecięta rurka od pompy hydraulicznej i dwa węże do dodatkowego rozdzielacza.
Czy masz z rozdzielacza tura wyprowadzenie przez tuleję ciśnieniową(wyjście N)?
Czy masz wolny spływ do mostu przez wyście T?
Zdzich - YanmarF17D +kosiarka rozdrabniacz 120 + brona lekka + paleciak + wiertnica +pług jednoskibowy+pług do śniegu+przyczepka +glebogryzarka RSA 130M+kultywator+pielnik
https://yanmarek.pl.tl/
https://www.facebook.com/yanmarmania/

Awatar użytkownika
k_sit
Posty: 1624
Rejestracja: 29 sty 2014, 20:16
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: Yanmar F15D podnośnik pulsuje

Post autor: k_sit » 23 lip 2020, 22:30

Ten dynks co gaśnie to zawór do zewnętrznej hydrauliki może być.

Yanek15
Posty: 4
Rejestracja: 20 lip 2020, 20:20

Re: Yanmar F15D podnośnik pulsuje

Post autor: Yanek15 » 26 lip 2020, 22:14

Co do wpięcia do rozdzielacza to 2 skrajne wpięcia idą do rozciętej rurki a kolejne 2 pary to do podnośnika i łyżki zasilania i powroty innych odejść brak , powiedz kolego Yanmar17d czy z tego rozdzielacz konieczne jest inne podpięcie i na co one mogą mieć wplyw

ODPOWIEDZ