Problem z biegami - Hinomoto ale zapewne wiele innych marek i modeli.
Problem z biegami - Hinomoto ale zapewne wiele innych marek i modeli.
Początek problemu to rozpadające się "jabłko" na dźwigni zmiany biegów. Zamówiłem z jednej z firm serwisowych nowe (dorabiane na miejscu) w tym czasie mechanik dorobił sam i zamontował - wszystko działało jakiś czas (ok. miesiąca) aż do czasu gdy jakimś nieopacznym ruchem dźwignia wyskoczyła z wodzików i został tylko wsteczny w dodatku przez reduktor. Poprosiłem kolegę o pomoc, rozebraliśmy pokrywę, ustawili wodziki jak należy i wszystko było ok. Po miesiącu sprawa się powtórzyła. Tym razem postanowiliśmy wymienić jabłko na to z serwisu. okazało się ze otwór na sworzeń był nieco inaczej wywiercony dokładnie o ok 2,5 mm dalej od środka jabłka. Uznaliśmy, że to może być przyczyna bo ma wpływ na zasięg pracy dźwigni zmiany biegów. Niestety problem po dwóch tygodniach się powtórzył ( tym razem został tylko 3 bieg. Wynika z tego że jest inna przyczyna. Podejrzenia mam dwa: końcówka dźwigni jest wyrobiona i się wyślizguje z wodzików albo drugie rozwiązanie nad jabłkiem oryginalnie była jeszcze gumowa podkładka ok 2-3 mm grubości- obecnie pozostały po niej szczątki.Być może wstawienie w to miejsce czegoś innego wydłuży zasięg dźwigni i to pomoże. CO O TYM MYŚLICIE? Jakieś porady podpowiedzi?
Hinomoto
Re: Problem z biegami - Hinomoto ale zapewne wiele innych marek i modeli.
Składamy i rozkładamy już ze trzy razy..... wychodzi na to że wrzucenie jakiegoś biegu nie jest blokowane przez zatrzaski i można przesunąć inny wodzik..... czyżby zatrzaski? Kolega który mi pomaga mówi że przekładnie w skrzyni są w stanie niemal idealnym pomimo 44 lat od daty produkcji.
Hinomoto