Szukam traktorka w teren górski w kwocie 30k-40k. Traktorek potrzebny mi jest głównie do koszenia mulczerem (też muszę coś kupić) i zależy mi na możliwości przemieszania po drodze, czyli musi być możliwość rejestracji i wydania tablicy rejestracyjnej. Alternatywą jest coś naprawdę małego, co uda się zmieścić na zwykłą przyczepkę z DMC 710kg (nie DMC 750kg, bo mój samochód, pomimo że dość duży, ma tylko DMC 710kg na przyczepkę) Do koszenia mam regularnie 50 arów i raz lub dwa razy w roku 80 arów. Jedną z istotnych rzeczy jest ryzyko wywrotki, niestety w naszym terenie zbyt często dochodzi do wypadków, szczególnie niebezpieczne są traktorki bez kabiny lub chociaż ramy/belek stalowych z tyłu lub na środku. Dodatkowo nie mam żadnego doświadczenia w poruszaniu się traktorem, więc muszę być bardzo wyczulony na bezpieczeństwo.
Wstępnie znalazłem oferty 2 modeli
1.)Yanmar F230 - 23 km 4x4 - rama z tyłu, bez kabiny
2.)Yanmar AF 290 - 29 km 4x4 - kabina
Nie wiem tylko jak z rejestracją i ubezpieczeniem takich traktorków, bo czytałem na temat problemów z tym, że często na eksport z Japonii idą "zezłomowane" traktorki bez tabliczek znamionowych i homologacji - ile w tym prawdy, nie wiem. Do tego jak wygląda sytuacja z dostępnością części zamiennych? Czy do jakiś marek japońskich jest więc lub mniej części? Gdzie je zamawiacie?
Są też alternatywne opcje jak karczownice
1.)AL-KO T 22-110.4 HDH-A V2 - plusem jest cena za nową ~20k, ale raczej wysoko położony środek ciężkości i brak 4x4
2.)As Motor SHERPA 940 XL
Są też traktorki włoskie 4x4 z nisko położonym środkiem ciężkości, ale też nie wiem jak z częściami i one najczęściej nie mają kabiny, tylko belkę.
A może Wy coś możecie polecić do takiego zastosowania?
Traktorek w teren górski, ziemia gliniasta, głównie do koszenia.
Regulamin forum
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
Sposoby upraw, czyli np jak przygotować ziemie do uprawy, jak opryskiwać, jak nawozić... Ogólnie o pracy na naszych areałach. Oraz dyskusja - jaki mój pierwszy traktorek?
- yanmarf17d
Re: Traktorek w teren górski, ziemia gliniasta, głównie do koszenia.
Dmc 750 to maksymalnie jakiś traktor o wadze ok.500kg. Twoje wybory to ok. 900kg. Tak więc przyczepka odpada
Można kupić zarejestrowane japońce. Jest kilku importerów ,którzy oferują sprzedaż już zarejestrowanych japończyków. Do koszenia w terenie górzystym trzeba traktor poszerzyć choćby przez zamianę kół (L z P).
Można kupić zarejestrowane japońce. Jest kilku importerów ,którzy oferują sprzedaż już zarejestrowanych japończyków. Do koszenia w terenie górzystym trzeba traktor poszerzyć choćby przez zamianę kół (L z P).
Zdzisław - YanmarF17D + Kubota GL32
www.youtube.com/channel/UCQPErmTFOB6a_AF-9XMFlcw
www.facebook.com/yanmarmania/
https://www.facebook.com/groups/647020436955553 Kubota GL -użytkownicy i entuzjaści małych traktorów
https://www.facebook.com/groups/647020436955553 Kubota GL -użytkownicy i entuzjaści małych traktorów
- wojtis1990
Jeżeli zależy ci tylko na tych dwóch warunkach, koszenie + transport lekką przyczepką to najlepszym rozwiązaniem będzie karczownica. Użytkowałem taką Etesia przez krótki czas. Sprzęt jest naprawdę do zadań specjalnych. napęd 4x4, nisko środek ciężkości, szerokie, ciężko to wywrócić. Jeżeli ma to być typowy ciągnik rolniczy w górskie tereny to wszystko inne bije na głowe Antonio Carraro, zobacz na youtube po jakich górach ludzie tym jeżdżą.
Dzięki za podpowiedzi. Co myślicie o Landini Scout 20 HST 4x4? Czy części zamienne do tego modelu są dostępne w Polsce, ewentualnie gdzie ich szukać?
Czy karczownice jak Etesia, Grillo można zarejestrować jako pojazd wolnobieżny? Rozumiem, że takich mały traktorków się nie da, bo są wykluczone.
Czy karczownice jak Etesia, Grillo można zarejestrować jako pojazd wolnobieżny? Rozumiem, że takich mały traktorków się nie da, bo są wykluczone.
-
Krzysztof Zając
Rejestracja różnie, ja opłaciłem jako wolnobieżny OC. Max szybkość to 15km, będę się martwił jak złapią. Większe szroty na drogach a ja mam hamulce i światełka ok
- yanmarf17d
Przenieś ten post do innego tematu, bo twój wpis nic nie wnosi do tematu traktorków w terenie górskim 
Zdzisław - YanmarF17D + Kubota GL32