Ogłoszenie testowe o nowościach. Więcej informacji wkrótce.

Fx32 skrzynia Powershift wymiana kół zebatych

YanmarIan

Fx32 skrzynia Powershift wymiana kół zebatych

Post autor: YanmarIan » 10 paź 2025, 21:54

Witam mam sprawę. Mianowicie posiadam Yanmara fx32d traktorek dla siebie zeby mial mi pomóc przy pracach wokół domu działki i sporadycznie do lasu. Jak dla mnie mega na plus. Oprócz jednej rzeczy. Chodzi mi o jego prędkość. Niestety ale raz na jakiś czas mam do przejechania odleglosc 20 km. I tutaj sie pojawia ten minus. Nie mogę wytrzymać jadąc max i nie mogąc wyprzedzić rowerzysty.
Czy jest ktos kto zna sie robił cos podobnego ma doswiadczenie w tych skrzyniach zeby zmienić mu przełożenie aby na reduktorze szosowym był szybszy? Głowie chodzi o bieg 4 ale jak by sie udało 3 podspieszyc tez było by mega spoko. Prędkość max to niestety ok 17 km/h.
Chciałbym zeby jechał te 25km/h (moze i wiecej👌) wiem, ze to go oslabi nie bed?ie mial wtedy tyle mocy no ale za to czasu zyskam w tym przypadku.
Kolejne pytanie do posiadaczy tego modelu. Czy ktos z Was zna wagę całkowita tego sprzętu?

Awatar użytkownika
yanmarf17d

Re: Fx32 skrzynia Powershift wymiana kół zebatych

Post autor: yanmarf17d » 12 paź 2025, 10:45

Gra nie warta roboty. Lepiej zamień na traktor highspeed, a jeszcze lepiej zarejestrowany ;)
Może ważyć 1200-1300kg, Jak blisko masz skład, to na wagę
Zdzisław - YanmarF17D + Kubota GL32
www.youtube.com/channel/UCQPErmTFOB6a_AF-9XMFlcw
www.facebook.com/yanmarmania/
https://www.facebook.com/groups/647020436955553 Kubota GL -użytkownicy i entuzjaści małych traktorów

YanmarIan

Post autor: YanmarIan » 12 paź 2025, 11:52

Dlaczego nie warta świeczki chodzi o koszta czy chodzi o to ze w późniejszym czasie mogą byc problemy z ta skrzynia ?
Czuje ze moglby byc problem jeśli chodzi o zamianę dużo poświęciłem juz pracy zainwestowałem w mojego yanmarka opony światła zaczep itd. Byłbym w stanie zamienić sie ale to musiało by byc cos podobnego cos z podobnych lat bo mam wrażenie ze te nowsze traktorki sa troche bardziej gorszej jakości.
Dodam tez ze mój tez jest zarejestrowany 😁

Awatar użytkownika
yanmarf17d

Post autor: yanmarf17d » 14 paź 2025, 16:09

Współczuję Ci jazdy 20kilometrów. Ja czasem dojeżdżam 4,5km i schodzi do pół godziny. Wiele pytań na tym forum już było nt. przyśpieszania naszych bestii :lol: Niestety nikt nie chwalił się sukcesem w tym temacie. Jest jeden importer(grzegorz klimczak)
https://www.facebook.com/photo/?fbid=12 ... 7436626780
,który chciał nauczyć kubotę szybszej jazdy. Może on coś doradzi :|
Zdzisław - YanmarF17D + Kubota GL32
www.youtube.com/channel/UCQPErmTFOB6a_AF-9XMFlcw
www.facebook.com/yanmarmania/
https://www.facebook.com/groups/647020436955553 Kubota GL -użytkownicy i entuzjaści małych traktorów

ODPOWIEDZ