Ogłoszenie testowe o nowościach. Więcej informacji wkrótce.

TZ4K14 wymiana łożysk i tulei pomostu

Mec64

TZ4K14 wymiana łożysk i tulei pomostu

Post autor: Mec64 » 13 lut 2025, 14:17

Witam
Posiadam TZ4K14 który obecnie odnawiam. Wymieniam pomost i tuleję żeliwną. Może ktoś mnie uświadomi na ilu łożyskach jest zamocowany wał. W instrukcji są trzy z przodu w tulei żeliwnej pomostu, na końcu tulei w obudowie tylnej przekładni i na końcu w obudowie tylnej przekładni przy wałku odbioru mocy. Niby jasne ale jak rozebrałem to się okazało że brak łożyska w środku wału. Jest miejsce osadzenia, frez na pierścień zabezpieczający i tylko pierścień uszczelniający. Nie wiem czy tak ma być czy czesi przyoszczędzili i nie zamontowali środkowego łożyska. Mam traktorek od nowości , kupiony w 1989 roku i nie rozbierany wcześniej. Znalazłem filmik na stronach czeskich z traktorkiem MT8 . To samo co TZ4K14 tylko inny silnik. Tam jest wymiana łożysk wału i jest środkowe łożysko. Nie wiem teraz włożyć trzecie czy nie. Może ktoś rozbierał i wie ile ma być. Proszę o info.
Pozdrawiam Mariusz

Awatar użytkownika
wojtis1990

Re: TZ4K14 wymiana łożysk i tulei pomostu

Post autor: wojtis1990 » 14 lut 2025, 09:45

Jeżeli mowa o łożysku przy wejściu do tylnego mostu to ono powinno tam być. Przypomnij mi się jak będziesz potrzebował bo mam gdzieś zdjęcia jak to robiłem bo u mnie się ukręcił wałek i go wymieniałem.

ODPOWIEDZ