Ogłoszenie testowe o nowościach. Więcej informacji wkrótce.

Iseki TH4365- kolejne Iseki w stajni Mandrola

Awatar użytkownika
Mandrol
Kontakt:

Iseki TH4365- kolejne Iseki w stajni Mandrola

Post autor: Mandrol » 17 sty 2025, 22:27

Sezon ogórkowy w pełni więc jest czas przedstawić mój nowy nabytek ;)
Mocniejszy traktorek z kabiną chodził mi po głowie już od kilku miesięcy, szczególnie na początku sezonu, kiedy już w połowie lutego wjeżdżałem na robotę, żeby przez prawie 10h pracować na otwartej przestrzeni. Oczywiście można powiedzieć, że "nie ma brzydkiej pogody- jest tylko nieodpowiednie ubranie" ale jednak po kilku godzinach spędzonych na traktorze nawet najcieplejsze ubranie może przestać pełnić swoją funkcję. Polowałem więc na coś w okolicach 30-40KM o jak najmniejszej masie własnej. W końcu pojawiły się 3 sztuki Iseki TH4365 z 2013 roku- pierwszy miał 712mth, drugi 851mth a trzeci coś 3200mth. Wszystkie obsługiwały lotnisko w Wiedniu. Na zdjęciach nie wyglądały źle więc decyzja o licytowaniu. Licytuję tylko pierwszego- górny pułap ustalony i jeśli przekroczy to trudno- wtedy ruszę do licytacji drugiego bo wszystkie 3 licytacje kończyły się w odstępach kilkuminutowych. O ustalonej godzinie telefon w ręku, robota przerwana i obserwacja. Podbijanie ceny ale w końcu wskakuje "You have won". Jest, wygrałem i to nawet poniżej maksymalnej ceny. Hurra!!!
18 czerwca wybrałem się po mojego brygadiera ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Po dostarczeniu na swoje podwórko zaparkowałem koło TXG237 ;)
Obrazek

W trawie przestał do końca listopada bo sezon w pełni i nie ma czasu na "odszczurzanie".
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zresztą, specjalnie nie ma co czyścić bo traktorek utrzymany w czystości, zalany świeżym olejem, filtry czyściutkie- widać, że przed sprzedażą wszystko było wymienione i przesmarowane. Jedynym problemem był akumulator, którego musiałem wymienić na nowy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Traktorek pomimo swojej jedynej pracy, którym było odśnieżanie i posypywanie solą wygląda całkiem, całkiem z bardzo małą ilością ognisk rdzy- widać, że konserwacja "pszczelim woskiem" zrobiła super robotę przez te 11 lat. Trochę ognisk korozji jest w obrębie silnika ale nie ma się do czego przyczepić. Po tylu latach pracy tylko z jednym sprzętem ciężko było cokolwiek odkręcić- naciągi poszły do podgrzewania, śruba rzymska też ani drgnie, z wałkiem WOM posypywarki walczyłem sporo minut. Śruba zabezpieczająca przedni TUZ nie wytrzymała mojego momentu odkręcającego :lol:
Obrazek Obrazek

W kabinie czyściutko, klimatyzacja i ogrzewanie działa, radio trzeba wywalić i zmienić na takie z androidem, oświetlenie świeci, joystick przetestowany już na robocie- jak na razie banan nie schodzi z gęby ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Aaa, i byłem na oficjalnym ważeniu- w specyfikacji ogłoszenia była masa własna 1540kg- jednak Ci Japończycy są bardzo dokładni ;)
Obrazek Obrazek

No i jeszcze kilka fotek z listopadowo-grudniowych robót 8-)
Obrazek Obrazek Obrazek
Hinomoto N200 & Iseki TXG237 + stado maszyn do wykonywania trawników i pielęgnacji boisk

Awatar użytkownika
yanmarf17d

Re: Iseki TH4365- kolejne Iseki w stajni Mandrola

Post autor: yanmarf17d » 18 sty 2025, 18:35

Gratuluję udanego zakupu,
Wg mnie należałoby na wiosnę wszystko co miało styczność z solą rozkręcić , wyczyścić i ponownie zakonserwować. Japońskie z Japonii mają tę przewagę ,że pracują tylko w błocie, a nie mają styczności z solą i dlatego 30-latki wyglądają lepiej niż nówki po sezonie z solniczką na tyle :lol:
Zdzisław - YanmarF17D + Kubota GL32
www.youtube.com/channel/UCQPErmTFOB6a_AF-9XMFlcw
www.facebook.com/yanmarmania/
https://www.facebook.com/groups/647020436955553 Kubota GL -użytkownicy i entuzjaści małych traktorów

Awatar użytkownika
jarekstryszawa
Kontakt:

Re: Iseki TH4365- kolejne Iseki w stajni Mandrola

Post autor: jarekstryszawa » 23 sty 2025, 16:16

Ładna sztuk- ale też bym zakonserwował!
jeżeli wiesz dokąd idziesz nie musisz się spieszyć https://www.facebook.com/jarekstryszawa

ODPOWIEDZ