Ładowacz do Hinomoto E204
Re: Ładowacz do Hinomoto E204
Podłączenie ładowacza zmieniłem. Obciążenie testowałem w taki sposób by na płaskim terenie zachować stabilność ciągnika podczas jazdy i pracy ładowacza- wiadomo ze nie jest to test "fabryczny" ale moim zdaniem daje użytkownikom możliwość zorientowania się zdolności do pracy pod obciążeniem. Jest tu i w sieci wiele pytań ile podniesie ciągnik ładowaczem? Trzeba mieć świadomość że ten udźwig zmienia się zgodnie z prawami fizyki np w zależności od długości dźwigni. Przykładem niech będzie praca przy obcinaniu żywopłotu z zastosowaniem kosza, który opisałem tu na forum. Obciążenie kasz plus człowiek obcinający waży ok 180 -200 kg - jednak używam niedużego balastu na TUZ by poprawić bezpieczeństwo, bo wychylenie się obcinającego do przodu może zmienić faktyczne obciążenie ciągnika. Rożne modele ładowaczy maja rożne długości ramion - to powinno tez użytkownikom zapalać czerwona lampkę. W moim przypadku sprawdzenia dokonywałem dokładając na paletę kolejne worki nawozów - znana sprawdzona waga, możliwość dodania i odjęcia znanej wagi ładunku. Każdy może sobie to przetestować u siebie w podobny sposób. Co do obciążeń dla przedniego mostu: zapewne trzeba się zgodzić, ze dociążanie ładowacza ponad miarę przyspieszy zużycie przedniego mostu. Uważam jednak , że używanie ładowacza z obciążeniem nie wymagającym balastów zostało policzone przez konstruktorów, o czym świadczy fabryczne wyposażania ciągnika w ładowacz. Natomiast bezwzględnie "usprawnianie" w postaci balastu (po to by zwiększyć udźwig ładowacza) wpływa na szybsze zużycie się zespołów przedniego mostu.
Hinomoto
Spróbuję tu:
Pacjent Hinomoto E204. Problem po 5 latach działania bez zarzutu nawala hydraulika. Podnośnik TUZ działa z opóźnieniem, a ładowacz działa wolniej i nie płynnie, a raczej jakby skokowo/drgania. Po całym dniu pracy mulczerem , często nieco uniesionym na TUZ na jakiś czas prawie hydraulika nie działała, później się unormowało, ale do dawnej sprawności nie wróciła. Poradźcie co może być przyczyną, co trzeba będzie zrobić?
Wg mojego oglądu układ hydrauliczny nie ma filtra, ale mogę się mylić. Zmiana oleju w skrzyni dwa lata temu.
Objaw jest dość podobny jak na filmie w pierwszym wpisie w tym wątku. Tyle że praca jest wolniejsza i raczej nie ma reakcji na zwiększenie obrotów silnika.
Pacjent Hinomoto E204. Problem po 5 latach działania bez zarzutu nawala hydraulika. Podnośnik TUZ działa z opóźnieniem, a ładowacz działa wolniej i nie płynnie, a raczej jakby skokowo/drgania. Po całym dniu pracy mulczerem , często nieco uniesionym na TUZ na jakiś czas prawie hydraulika nie działała, później się unormowało, ale do dawnej sprawności nie wróciła. Poradźcie co może być przyczyną, co trzeba będzie zrobić?
Wg mojego oglądu układ hydrauliczny nie ma filtra, ale mogę się mylić. Zmiana oleju w skrzyni dwa lata temu.
Objaw jest dość podobny jak na filmie w pierwszym wpisie w tym wątku. Tyle że praca jest wolniejsza i raczej nie ma reakcji na zwiększenie obrotów silnika.
Hinomoto
- yanmarf17d
szukaj filtra. Może jest filtr siatkowy w najniższej części skrzyni.
Zdzisław - YanmarF17D + Kubota GL32
www.youtube.com/channel/UCQPErmTFOB6a_AF-9XMFlcw
www.facebook.com/yanmarmania/
https://www.facebook.com/groups/647020436955553 Kubota GL -użytkownicy i entuzjaści małych traktorów
www.youtube.com/channel/UCQPErmTFOB6a_AF-9XMFlcw
www.facebook.com/yanmarmania/
https://www.facebook.com/groups/647020436955553 Kubota GL -użytkownicy i entuzjaści małych traktorów
Dzięki, tak zrobię.yanmarf17d pisze: ↑29 lip 2024, 19:28 szukaj filtra. Może jest filtr siatkowy w najniższej części skrzyni.
Hinomoto
https://photos.app.goo.gl/HbuWCtvBUihBsUTdA
Czy to może być filtr od hydrauliki, siatkowy, zlokalizowane to jest bardzo wysoko , mniej więcej na wysokości siłownika TUZ.
Co to jest ? odpowietrznik? na obudowie siłownika TUZ na styku z blachą karoserii?
https://photos.app.goo.gl/L5QuEG9dKXSBvq1TA
Obejrzałem wszystko, nic nie przypomina jakiejś osłony odkręcanej pod która mógłby być filtr, chyb a ze trzeba coś zdemontować, np kołnierz wokół WOM?
Czy to może być filtr od hydrauliki, siatkowy, zlokalizowane to jest bardzo wysoko , mniej więcej na wysokości siłownika TUZ.
Co to jest ? odpowietrznik? na obudowie siłownika TUZ na styku z blachą karoserii?
https://photos.app.goo.gl/L5QuEG9dKXSBvq1TA
Obejrzałem wszystko, nic nie przypomina jakiejś osłony odkręcanej pod która mógłby być filtr, chyb a ze trzeba coś zdemontować, np kołnierz wokół WOM?
Hinomoto
- wojtis1990
To pierwsze to raczej nie filtr. Filtr powinien być na rurze ssawnej do pompy od strony skrzyni. To drugie to odpowietrznik. Sprawdź czy jest drożny.
Dzięki za info. Podejrzenie na filtr siatkowy padło na śrubę po lewej stronie poniżej zwolnicy. Sprawę oddałem do specjalisty - czekamy na diagnozę. Ceny napraw dużych ciągników przez ASO powodują, ze w okolicy pojawiają się warsztaty specjalizujące się w tych tematach.
Hinomoto
Oczyszczenie układu hydraulicznego pomogło. Wszystko wróciło do pełnej sprawności. Dzięki za podpowiedzi.
Hinomoto