Aste pal A14 słabo podnosi na rozgrzanym oleju

Boguskubota
Posty: 6
Rejestracja: 02 maja 2020, 20:38

Aste pal A14 słabo podnosi na rozgrzanym oleju

Post autor: Boguskubota » 01 wrz 2020, 09:31

Witam
Mam problem z traktorkiem kubota aste pal a14. Tak jak w tytule napisałem słabo podnosi i podszarpuje jak się już rozgrzeje . Olej wymieniony na oryginalny filtr nowy -żadnej poprawy ..dodam ze zaczyna podnosić dopiero od 3 pozycji Skończyła się pompa ? Rozdzielacz ?
Załączniki
B9F55D2C-DCA9-4989-8474-734C609A6834.jpeg
B9F55D2C-DCA9-4989-8474-734C609A6834.jpeg (26.98 KiB) Przejrzano 668 razy

Awatar użytkownika
k_sit
Posty: 1629
Rejestracja: 29 sty 2014, 20:16
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: Aste pal A14 słabo podnosi na rozgrzanym oleju

Post autor: k_sit » 01 wrz 2020, 12:50

A wyczyściłeś filtr wstępny . Od kiedy to się dzieje ? Może coś z elektroniką lub mechaniczne połączenie z czujnikiem .

Awatar użytkownika
piotrbpm
Posty: 1868
Rejestracja: 03 lut 2013, 12:02
Lokalizacja: Nałęczów

Re: Aste pal A14 słabo podnosi na rozgrzanym oleju

Post autor: piotrbpm » 01 wrz 2020, 15:02

Po wymianie oleju w przekładni warto odkręcić króciec ssący od pompy .
Czasem wcale podnośnik nie chce działać bo pompa zasysa powietrze a olej nie chce .,albo robią się cyrki .
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD

Boguskubota
Posty: 6
Rejestracja: 02 maja 2020, 20:38

Re: Aste pal A14 słabo podnosi na rozgrzanym oleju

Post autor: Boguskubota » 01 wrz 2020, 15:55

Nie mogę znaleźć żadnych materiałów dotyczących eksploatacji i budowy tego modelu traktorka . Gdzie znajduje się filtr wstępny ? Traktorek posiadam rok, cyrki zaczęły się dziać 2 mies temu ..Czu pompa jest zabudowana ? Może głupie pytania ale nie miałem dużo styczności z ciągnikami

Awatar użytkownika
piotrbpm
Posty: 1868
Rejestracja: 03 lut 2013, 12:02
Lokalizacja: Nałęczów

Re: Aste pal A14 słabo podnosi na rozgrzanym oleju

Post autor: piotrbpm » 01 wrz 2020, 16:58

A dlaczego nie dajesz żadnego zdjęcia pompy czegokolwiek ?
Nie widziałem takiego modelu z bliska więc bez zdjęcia pompy obudowy skrzyni biegów nie podpowiem .
Po rozgrzaniu może w obudowie skrzyni biegów zamiast oleju robi się piana gdzieś zaciąga powietrza i wtedy cuda się dzieją z podnośnikiem .
Sprawdź czy po rozgrzaniu w skrzyni nie robi się piana .
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD

Boguskubota
Posty: 6
Rejestracja: 02 maja 2020, 20:38

Re: Aste pal A14 słabo podnosi na rozgrzanym oleju

Post autor: Boguskubota » 01 wrz 2020, 17:14

Przy najbliższej okazji zrobię zdjęcia z każdej strony i opublikuje sprawdzę tez czy nie robi się piana
Dzięki

Boguskubota
Posty: 6
Rejestracja: 02 maja 2020, 20:38

Re: Aste pal A14 słabo podnosi na rozgrzanym oleju

Post autor: Boguskubota » 08 wrz 2020, 18:39

Witam
Podsyłam zdjęcia traktorka
Załączniki
73E77049-C530-4BA6-84CA-1FA72D2FC316.jpeg
73E77049-C530-4BA6-84CA-1FA72D2FC316.jpeg (89.79 KiB) Przejrzano 192 razy

TadeuszB
Posty: 690
Rejestracja: 13 maja 2018, 14:06
Lokalizacja: Siedlce, Mazowieckie

Re: Aste pal A14 słabo podnosi na rozgrzanym oleju

Post autor: TadeuszB » 08 wrz 2020, 20:26

Urzekające zdjęcie.

Awatar użytkownika
piotrbpm
Posty: 1868
Rejestracja: 03 lut 2013, 12:02
Lokalizacja: Nałęczów

Re: Aste pal A14 słabo podnosi na rozgrzanym oleju

Post autor: piotrbpm » 09 wrz 2020, 14:35

Trzeba sprawdzić łączenie przewodów stalowych od pompy strona ssawna .
https://www.youtube.com/user/piotrbpm/videos
B7001D,YM2000,YM2210,YM2000B,B8200D,B1550D,YM2310D,YM2420D,D238F,
YM2210D,B1702D,L3200F,B1902D,FX335D,F215D,GL32D,L4150D,FX24D,B2150HD

Awatar użytkownika
k_sit
Posty: 1629
Rejestracja: 29 sty 2014, 20:16
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: Aste pal A14 słabo podnosi na rozgrzanym oleju

Post autor: k_sit » 09 wrz 2020, 21:39

Chyba .że coś w rozdzielaczu przepuszcza zawór jak olej rzadszy . Należy pomierzyć ciśnienia na poszczególnych połączeniach wykluczy się wtedy pompę.

ODPOWIEDZ