Kubota Aste A13

Paskuda90
Posty: 5
Rejestracja: 07 gru 2021, 01:03

Re: Kubota Aste A13

Post autor: Paskuda90 » 29 gru 2021, 18:27

Zawiesie ogarnięte. Ale mam problem z podnośnikiem działa tylko do góry a w dół nie. Może mi podpowiecie co sprawdzic? I jeszcze jakie sworznie kupić żeby przymocować śrubę rzymska do ciągnika?

kamil_rc
Posty: 130
Rejestracja: 01 kwie 2019, 22:09
Lokalizacja: Wadowice

Re: Kubota Aste A13

Post autor: kamil_rc » 30 gru 2021, 12:32

Obciążone ramiona? Jak tak i dalej nie działa to pod siedzeniem powinna być pokretło, regulujesz zawór a zarazem jak szybko ma opadać.

Awatar użytkownika
Jedrus
Posty: 26
Rejestracja: 17 mar 2021, 21:41

Re: Kubota Aste A13

Post autor: Jedrus » 06 sty 2022, 17:44

Bigosiknakolanka pisze:
11 gru 2021, 12:58
Z tego co wiem to te traktory nie były przeznaczone do pracy z narzędziami zawieszany mi na tuz. Do montażu ramek ramion tuza i odciągów używa się wolnych otworów gwintowanych w obudowie tylnego mostu. Wszystko z głową i bez przesadnej siły bo obudowa jest że stopu aluminium i łatwo zerwać gwinty. Gotowych instrukcji postępowania przy montażu nie ma bo to niefabryczna modyfikacja. Powodzenia
W oryginalnej japońskiej instrukcji jest jak zamocować trzypunktowe zawiesie więc nie jest prawdą co piszesz

Paskuda90
Posty: 5
Rejestracja: 07 gru 2021, 01:03

Re: Kubota Aste A13

Post autor: Paskuda90 » 08 sty 2022, 15:22

Jedrus pisze:
06 sty 2022, 17:44
Bigosiknakolanka pisze:
11 gru 2021, 12:58
Z tego co wiem to te traktory nie były przeznaczone do pracy z narzędziami zawieszany mi na tuz. Do montażu ramek ramion tuza i odciągów używa się wolnych otworów gwintowanych w obudowie tylnego mostu. Wszystko z głową i bez przesadnej siły bo obudowa jest że stopu aluminium i łatwo zerwać gwinty. Gotowych instrukcji postępowania przy montażu nie ma bo to niefabryczna modyfikacja. Powodzenia
W oryginalnej japońskiej instrukcji jest jak zamocować trzypunktowe zawiesie więc nie jest prawdą co piszesz
A masz taką instrukcje? Chętnie bym zobaczył.

Awatar użytkownika
Jedrus
Posty: 26
Rejestracja: 17 mar 2021, 21:41

Re: Kubota Aste A13

Post autor: Jedrus » 10 sty 2022, 18:36

Paskuda90 pisze:
08 sty 2022, 15:22
Jedrus pisze:
06 sty 2022, 17:44
Bigosiknakolanka pisze:
11 gru 2021, 12:58
Z tego co wiem to te traktory nie były przeznaczone do pracy z narzędziami zawieszany mi na tuz. Do montażu ramek ramion tuza i odciągów używa się wolnych otworów gwintowanych w obudowie tylnego mostu. Wszystko z głową i bez przesadnej siły bo obudowa jest że stopu aluminium i łatwo zerwać gwinty. Gotowych instrukcji postępowania przy montażu nie ma bo to niefabryczna modyfikacja. Powodzenia
W oryginalnej japońskiej instrukcji jest jak zamocować trzypunktowe zawiesie więc nie jest prawdą co piszesz
A masz taką instrukcje? Chętnie bym zobaczył.
Tak mam do Kubota B1-16
Niestety kosztowała mnie parę złociszy.Co Cię konkretnie interesuje?

Bigosiknakolanka
Posty: 15
Rejestracja: 05 gru 2021, 17:05

Re: Kubota Aste A13

Post autor: Bigosiknakolanka » 11 sty 2022, 18:39

Mogę się mylić, nigdy nie widziałem tych traktorków z tuzem w oryginale - zawsze jakieś oryginalne pomysły użytkowników ( w ten sposób ta modyfikacja nie jest fabryczna). Jeśli możesz to wrzuć jak to Japończycy wymyślili. Bardzo mnie też interesuje opis działania/obsługi kontrolera monroematic w b1-16 (wiem, jest coś na forum ale to nie jest opis z instrukcji czy serwisówki).

Awatar użytkownika
Jedrus
Posty: 26
Rejestracja: 17 mar 2021, 21:41

Re: Kubota Aste A13

Post autor: Jedrus » 11 sty 2022, 21:30

Postaram się coś wrzucić.Kupiłem ją właśnie że względu na sterownik Monroematik.Trochę już to rozgryzłem .Postaram się zrobić film z opisem. Niestety zdj mają za duży rozmiar.Coś pokombinuję.

Bigosiknakolanka
Posty: 15
Rejestracja: 05 gru 2021, 17:05

Re: Kubota Aste A13

Post autor: Bigosiknakolanka » 12 sty 2022, 15:20

Jestem w trakcie regeneracji potencjometrów monroematica bo układ działał przypadkowo. Najgorzej było z potencjometrem na siłowniku poziomowania narzędzia - pęknięta płytka szklana pod suwakiem. Jesli po tej naprawie nie będzie poprawy to wymieniam oryginalny sterownik na Arduino i żyroskop cyfrowy do poziomowania.

Awatar użytkownika
k_sit
Posty: 1735
Rejestracja: 29 sty 2014, 20:16
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

Re: Kubota Aste A13

Post autor: k_sit » 12 sty 2022, 15:32

Przydała by się ta serwisowa ja też swego czasu próbowałem rozgryś ten układ . Jak byś mógł w rzucić razem z układem elektrycznym i hydraulicznym . W moich postach jest szczątkowy film z działania Monroematic.

Awatar użytkownika
Jedrus
Posty: 26
Rejestracja: 17 mar 2021, 21:41

Re: Kubota Aste A13

Post autor: Jedrus » 12 sty 2022, 17:24

k_sit pisze:
12 sty 2022, 15:32
Przydała by się ta serwisowa ja też swego czasu próbowałem rozgryś ten układ . Jak byś mógł w rzucić razem z układem elektrycznym i hydraulicznym . W moich postach jest szczątkowy film z działania Monroematic.
Krzysiek (ja też Krzysiek) sam próbowałem to rozkminić na podstawie twoich filmów bo u mnie po zakupie Kuboty nie działał podnośnik,(filmy nie działają)Podaj maila to Ci wyślę całą instrukcję( kosztowała mnie 25 zeta :o )ale niestety jest po japońsku Mam też po francusku.

ODPOWIEDZ