Murowany grill ogrodowy - jak zrobić?
- marekspectra
- Posty: 2579
- Rejestracja: 31 sty 2013, 17:16
- Lokalizacja: Beskid Niski (Podkarpacie)
Murowany grill ogrodowy - jak zrobić?
Przyszedł czas na budowę takiego miejsca do odpoczynku, dość malutkiej altanki i rachitycznego grila na plastikowych kółeczkach. Chciałbym wybudować zadaszenie pod którym zmiesci sie grill wraz z wędzarnią i, miejsce na drewno, blat roboczy do tego oczywiscie ława ze stołem. Obok piaskownica dla wnuka i pewnie jakis domek do zabawy . Ilosc miejsca to ok 7 x15 metrów.
Jesli macie jakieś porady sugestie doświadczenie, linki z netu to ciekawych inspiracji - prosze podzielcie sie ze mną
Na początek kilka obrazków z netu dla zobrazowania zagadnienia
Z racji dostepnego miejsca, najbardziej pasowałoby by mi wybudowanie dwóch scian narożnych i usytuowanie grila w kącie...
Jak będe wiedział jak ma wygladać całosć, wtedy przejdziemy do technologi wykonania, wymiarów, materiałów rusztów etc
Chetnie poznam wasze doswiadzeniia w tym temacie, a może gdzies na innych forach ktoś juz to przerabiał?
moje fotki pobrane z linku : https://www.facebook.com/22888062385804 ... =3&theater
Jesli macie jakieś porady sugestie doświadczenie, linki z netu to ciekawych inspiracji - prosze podzielcie sie ze mną
Na początek kilka obrazków z netu dla zobrazowania zagadnienia
Z racji dostepnego miejsca, najbardziej pasowałoby by mi wybudowanie dwóch scian narożnych i usytuowanie grila w kącie...
Jak będe wiedział jak ma wygladać całosć, wtedy przejdziemy do technologi wykonania, wymiarów, materiałów rusztów etc
Chetnie poznam wasze doswiadzeniia w tym temacie, a może gdzies na innych forach ktoś juz to przerabiał?
moje fotki pobrane z linku : https://www.facebook.com/22888062385804 ... =3&theater
KubotaL22 BF300 kuhnGMD33 EFG145 glebaRS1351 pług2skib sadzarka kopaczka i inne
Re: Murowany grill ogrodowy - jak zrobić?
Na forum wędliny domowe czy jakoś tak masz kopalnie wiedzy o grillach i wędzarniach. Nim wybierzesz projekt przemyśl czy będziesz wędził na zimno czy na gorąco, my nie lubimy wędzonych na zimno wędlin, więc nie bawiliśmy się z długie przewody i konstrukcja jest banalna (palenisko odsunięte ledwie metr od komory). Jak lubisz wędzone na zimno to odległość musi być większa, dobrze wtedy robić wyczystkę bo z czasem przewody kominowe będą zarastać.
Pod wiszące wędzonki trzeba podkładamy wyjmowalną blachę żeby wylać ze środka tłuszcz i wyciekającą wodę.
Pomyśl też o piecu chlebowym-pizzowym, można w nim także upiec prosiaczka albo jagniątko
Pod wiszące wędzonki trzeba podkładamy wyjmowalną blachę żeby wylać ze środka tłuszcz i wyciekającą wodę.
Pomyśl też o piecu chlebowym-pizzowym, można w nim także upiec prosiaczka albo jagniątko
- jarekstryszawa
- Posty: 517
- Rejestracja: 21 lis 2014, 17:52
- Lokalizacja: Stryszawa
- Kontakt:
Re: Murowany grill ogrodowy - jak zrobić?
Jakby z wędzonych szynek miała się lać woda to ciekawie by wyszły finalnie...
Tu masz filmik jak powstała moja wędzarnia https://youtu.be/Pr2Y5MiBZoc
Zdaje egzamin!
Tu masz filmik jak powstała moja wędzarnia https://youtu.be/Pr2Y5MiBZoc
Zdaje egzamin!
jeżeli wiesz dokąd idziesz nie musisz się spieszyć https://www.facebook.com/jarekstryszawa
- jarekstryszawa
- Posty: 517
- Rejestracja: 21 lis 2014, 17:52
- Lokalizacja: Stryszawa
- Kontakt:
Re: Murowany grill ogrodowy - jak zrobić?
Tutaj masz fotki z opisem http://jarekstryszawa13.w.interiowo.pl/ ... forum.html
Przy okazji powstał także grill utrzymany w podobnej stylistyce http://jarekstryszawa13.w.interiowo.pl/gril.html
Przy okazji powstał także grill utrzymany w podobnej stylistyce http://jarekstryszawa13.w.interiowo.pl/gril.html
jeżeli wiesz dokąd idziesz nie musisz się spieszyć https://www.facebook.com/jarekstryszawa
Re: Murowany grill ogrodowy - jak zrobić?
A u Ciebie się nie leje ? Ja mam zawsze mniejsze boczki i balerony gdy wyjmuję je z wędzarni, niż gdy je wkładam.
Na blasze pod nimi jest tłuszcz i woda (zalewa z przyprawami) którą nasiąkły wędliny w czasie moczenia.
Wiem że można zjawisko zniwelować stosując nastrzykiwanie preparatami na bazie soi bodajże, ale takie wędliny to w sklepie można kupić.
Na blasze pod nimi jest tłuszcz i woda (zalewa z przyprawami) którą nasiąkły wędliny w czasie moczenia.
Wiem że można zjawisko zniwelować stosując nastrzykiwanie preparatami na bazie soi bodajże, ale takie wędliny to w sklepie można kupić.
- jarekstryszawa
- Posty: 517
- Rejestracja: 21 lis 2014, 17:52
- Lokalizacja: Stryszawa
- Kontakt:
Re: Murowany grill ogrodowy - jak zrobić?
Coś zawsze kapnie, ale to pomijalne ilości, ot impregnują trochę beton na płycie. Mięso przed wędzeniem musi być dzień wcześniej wyjęte z zalewy i trzymane w przewiewnym miejscu do momentu wędzenia, wtedy oddaje nadmiar wilgoci. Nie da się zgodnie ze sztuką wędzić mokrego mięsa.
jeżeli wiesz dokąd idziesz nie musisz się spieszyć https://www.facebook.com/jarekstryszawa
Re: Murowany grill ogrodowy - jak zrobić?
A widzisz, u mnie ze względu na brak suchego przewiewnego miejsca w mieszkaniu w bloku, mięso obsychało kilka godzin i szło do wędzarni.
Pewnie dlatego mocno kapało. Przy wędzeniu na gorąco kapie też tłuszcz, ja nie lubię smrodu tegoż po dłuższym czasie dlatego blacha pod spodem.
Pewnie dlatego mocno kapało. Przy wędzeniu na gorąco kapie też tłuszcz, ja nie lubię smrodu tegoż po dłuższym czasie dlatego blacha pod spodem.
Re: Murowany grill ogrodowy - jak zrobić?
Jarku- dzięki za inspirację!!! Już wiem jak wykonam swójjarekstryszawa pisze:Tutaj masz fotki z opisem http://jarekstryszawa13.w.interiowo.pl/ ... forum.html
Przy okazji powstał także grill utrzymany w podobnej stylistyce http://jarekstryszawa13.w.interiowo.pl/gril.html
Hinomoto N200 & Iseki TXG237 + stado maszyn do wykonywania trawników i pielęgnacji boisk
- jarekstryszawa
- Posty: 517
- Rejestracja: 21 lis 2014, 17:52
- Lokalizacja: Stryszawa
- Kontakt:
Re: Murowany grill ogrodowy - jak zrobić?
Możliwości jest sporo. Ja uważam, że:
1. Nie warto robić wędzarki czy grilla na wysoki połysk z cegły klinkierki bo to wgląda ładnie chwilę po wykonaniu, potem w użytkowaniu i tak nieuchronnie się okopci, otłuści, pobrudzi. Wtedy jest walka z czyszczeniem fug i cegieł, albo trza się z tym pogodzić... Ja kupiłem fajną cegłę z rozbiórki budynków wzniesionych jeszcze przez Hrabiego Tarnowskiego, cenowo wyszła finalnie po uwzględnieniu odpadów, transportu, czyszczenia porównywalnie z nową ale jest bardziej klimatyczna.
2. Zrób sobie przy grillu ten piecyk z blachą i miejscem na kociołek. Wybornie się w nim przygotowuje prażonki, to fajna opcja na większe spotkania. Robisz wcześniej wsad, podpalasz pod blachą i po siakiś dwóch godzinach masz gotowe jedzenie na zaspokojenie pierwszego głodu gości co pozwala na spokojne pieczenie potraw z grilla. W piecu spala się śmiesznie mało drewna w porównaniu z ogrzewaniem kociołka na ognisku, poza tym pieczenie jest bardzo przewidywalne, a temperatura stabilna i łatwa do kontroli co zapobiega przypaleniom wsadu o co łatwo na ognisku.
3. W wędzarni zastanów się nad wewnętrzną komorą z drewna. To super sprawa na zimowe wędzenie, nie musisz długo ogrzewać przemarzniętych na wskroś cegieł, szybko masz przygotowaną komorę do wsadu mięsa. Ja u siebie zrobiłem drewniany środek tymczasowo na zimę, a sprawdziło się tak, że jest na stałe. Dzięki temu, że pierwsze drzwi są szerokie do środka wygodnie się wsuwa tace do suszenia jabłek czy śliwek na tzw. kompot z piecorek.
4. Do rozpalania węgla na grill używałem rozpałki oraz nawiewu z wentylatora elektrycznego ale od jakiegoś czasu przeszedłem na taki patent i świetnie się sprawdza https://goo.gl/photos/VRDaGzhHJtEwGLk3A
Uff, ale się rozpisałem przy święcie...
1. Nie warto robić wędzarki czy grilla na wysoki połysk z cegły klinkierki bo to wgląda ładnie chwilę po wykonaniu, potem w użytkowaniu i tak nieuchronnie się okopci, otłuści, pobrudzi. Wtedy jest walka z czyszczeniem fug i cegieł, albo trza się z tym pogodzić... Ja kupiłem fajną cegłę z rozbiórki budynków wzniesionych jeszcze przez Hrabiego Tarnowskiego, cenowo wyszła finalnie po uwzględnieniu odpadów, transportu, czyszczenia porównywalnie z nową ale jest bardziej klimatyczna.
2. Zrób sobie przy grillu ten piecyk z blachą i miejscem na kociołek. Wybornie się w nim przygotowuje prażonki, to fajna opcja na większe spotkania. Robisz wcześniej wsad, podpalasz pod blachą i po siakiś dwóch godzinach masz gotowe jedzenie na zaspokojenie pierwszego głodu gości co pozwala na spokojne pieczenie potraw z grilla. W piecu spala się śmiesznie mało drewna w porównaniu z ogrzewaniem kociołka na ognisku, poza tym pieczenie jest bardzo przewidywalne, a temperatura stabilna i łatwa do kontroli co zapobiega przypaleniom wsadu o co łatwo na ognisku.
3. W wędzarni zastanów się nad wewnętrzną komorą z drewna. To super sprawa na zimowe wędzenie, nie musisz długo ogrzewać przemarzniętych na wskroś cegieł, szybko masz przygotowaną komorę do wsadu mięsa. Ja u siebie zrobiłem drewniany środek tymczasowo na zimę, a sprawdziło się tak, że jest na stałe. Dzięki temu, że pierwsze drzwi są szerokie do środka wygodnie się wsuwa tace do suszenia jabłek czy śliwek na tzw. kompot z piecorek.
4. Do rozpalania węgla na grill używałem rozpałki oraz nawiewu z wentylatora elektrycznego ale od jakiegoś czasu przeszedłem na taki patent i świetnie się sprawdza https://goo.gl/photos/VRDaGzhHJtEwGLk3A
Uff, ale się rozpisałem przy święcie...
jeżeli wiesz dokąd idziesz nie musisz się spieszyć https://www.facebook.com/jarekstryszawa
Re: Murowany grill ogrodowy - jak zrobić?
Ja rozwieszam na patykach, w łazience nad wanną, na 12-24h przed wędzeniem, łatwo się sprząta to co obcieknie, można dołożyć wentylator dla lepszego osuszenia.newrom pisze:A widzisz, u mnie ze względu na brak suchego przewiewnego miejsca w mieszkaniu w bloku, mięso obsychało kilka godzin i szło do wędzarni.